Hoppa till innehåll

Viennese waltz (Wienervals)

Vienesse waltz eller Wienervals är, som namnet säger, en variant av vals (dvs den går i 3-takt). Wienervals är en snabb och en elegant vals. Föregångaren till wienervals är ländler, som kom 1690. Ländler var från början långsam vals, men en period under andra hälften av 1700-talet blev ländler snabb och blev föregångaren till wienervals, som kom då. Under 1800-talet var ländler åter långsam.

Wienervals var väldigt stor under 1800-talets andra hälft och som namnet även säger främst i Wien. Under en wienervals, som består av högervarv, vänstervarv, framåtsteg samt bakåtsteg, avverkas ett varv på två takter (dvs sex steg).

Wienervals finns i två varianter: en folklig enkel och en avancerad. För den som kan höger och vänstervändning i engelsk vals är den folkliga varianten av wienervals lätt att lära sig. I denna variant dansar man flera högervändningar i följd, därefter en tur som på engelska heter Forward Hesitation on Right Foot, därefter flera vänstervändningar i följd och så Forward Hesitation on Left Foot. (Wikipedia)

Viennese waltz Natural Turn

Till “Lär dig dansa”>>