Hoppa till innehåll

Vladimir Mishchenko (Västerås)

Vladimir Mishchenko
Logo dansklubb “Garmonia”, Kharkiv, Ukraina som är en logo för dansklubb “Foxtrot”
https://www.chitai-gorod.ru/catalog/book/981907/

Vladimir är född och uppvuxen i Kharkiv, Ukraina. Han började dansa balett i 7 års åldern i grundskolan. I slutet av årskurs 3 började han dansa Tiodans – ballroom och latindans. Mellan 1981 och 1987 tävlingsdansade Vladimir i dansklubben Legenda i Kharkiv, där han dansade på A-klass nivå. När Vladimir började studera på universitetet tog han en paus med tävlingsdansen för att satsa fullt ut på studierna till programmerare.

1990 gick han en utbildning för tränare/dansledare i ballroomdans och efter utbildningen arbetade Vladimir som hjälptränare och senare även som ordinarie tränare i dansklubben Legenda i Kharkiv.
1991 startade Vladimir en danscirkel i grundskolan i Kharkiv och på sommaren 1992 genomförde han sitt första dansläger med studiecirkelns barn i staden Odessa.
1993 fick han ta över ansvaret som huvudtränare för en dansklubb i ett av kulturhusen i Kharkiv. Klubben fick ett nytt namn, Garmonia som betyder Harmony, och Vladimir arbetade där fram till 2003 då han flyttade till Sverige.
Våren 1994 ordnade Garmonia sin första stora danstävling där par från de flesta dansklubbar i Kharkiv var med. I november 1994 fick dansklubben Garmonia titeln Exemplifierande klubb av staden Kharkiv. Klubbens danspar fick medaljplaceringar vid många tävlingar i Kharkiv och även andra städer i Ukraina.
Under alla år, innan Vladimir flyttat till Sverige, ordnade klubben två -tre tävlingar per år där danspar från olika klubbar i Khariv och andra städer i Ukraina medverkade. Dansklubben anordnade tre veckors långa dansläger för tävlingsdansare varje sommar mellan 1994-1997. Sommarlägrena avslutades med en danstävling och dansuppvisning för barnens föräldrar och annat publik som bodde på samma ställe.
1997 fick Vladimir domarlicens från Ukraine Dance Sport Federation och arbetade som domare på många tävlingar i Ukraina.
I december 1999 blev ett par från dansklubben Garmonia en av dem bästa par i Standard Dans bland alla par som representerade Ukraina, vid en danstävling i Tjeckien.
Sommaren 2000 och 2001 deltog Garmonia i en stor dansfestival i Krimea.
År 2001 tog ett av Vladimirs danspar brons i Standard i Ukrainas Mästerskap i Ukraina i Youth klass.
Mellan 2001 och 2003 var Vladimir ordförande i ett dansförbundet, Kharkiv Region League of Sport Dance.
Innan flytten till Sverige skrev Vladimir en bok om tiodans med titeln, Ballroomdans för nybörjare, som innehåller steg, teknik och dansslingor på basicnivå samt en CD skiva med inspelade videos med instruktioner, dansfigurer och slingor.


Vladimir flyttat till Sverige 2003. Under tiden han studerade på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm var han dansledare i studiecirkel i Stockholm. Därefter tog han paus med dansen till 2014 då han startade en dansstudiecirkel via Studiefrämjandet i Västerås. 2018 bildades dansförening Aros Ballroom and Latin Club där Vladimir var huvudtränare fram till hösten 2022. 2017 återupptog Vladimir tävlingsdansen även för sin egen del och 2019 deltog han med sin danspartner vid en danstävling i Dresden, Tyskland.

Läs mer om Vladimir:
https://www.vlt.se/2014-12-04/volodymyr-vill-se-fler-pa-dansgolvet
https://www.vasterastidning.se/vasteras/nystartade-vasterasklubben-visade-bade-bredd-och-klass-pa-nationell-tavling/repsca!tPqllmiTnuln7LhdNAINow/

Olga Mishchenko (Norrköping)

Olga är förr och uppvuxen i Kharkiv, Ukraina. Olga började dansa 1992 i Vladimirs danscirkel. 1994 började hon även jobba som hjälptränare för barngrupp och mellan 1997-2001 jobbade som ordinarie tränare för barngrupper i dansklubb “Garmonia”.

1994-1999 hjälpte Olga att ordna och genomföra danstävligar för dansklubben “Garmonia”, Kharkiv, Ukraine.

1995-1996 när hon pluggade på universitetet i Ukraina gick hon på dansträningar som ornades för studenter på universitetet. År 1999 gick hon på dansträningar i vuxengrupp som Vladimir startade på Kharkiv National University of Radio Electronics.

År 2002 flyttade Olga till Sverige. År 2003 fick hon vara med på ett par dansshow i Stockholm. Sen blev det paus med dansen tills 2015 när Olga startade dansstudiecirkel i tiodans för vuxna och barn via Studiefrämjandet i Norrköping som var igång till 2018.

Våren 2021 började Olga dansa igen med Vladimir.

Nu startade vi gemensamma kurser i tiodans för vuxna och barn för alla nivåer i Norrköping och Västerås. Vår ambition är att det blir två tränare på varje kurstillfälle så långt inget oförutsägbar händer. Kom och dansa med oss!